Vendéen - tenyallatimport

Charollais Juh Bt.
Tartalomhoz ugrás

Vendéen

Fajtakínálat / Offre des races > Juh / Races ovines
A középkortól a helyi juhokat a Flandriából érkező  állatokkal később merinó fajtával keresztezve, a gyapjú minőségét javították. 1855-től több alkalommal keresztezték angol Southdown kosokkal. A nőivarú állomány nagysága  250.000-es nagyságrendet képvisel. A  fej: széles, lapos homlok, az orr vonalánál széles, egérszürke színű,  foltok nincsenek. A szemek nagyok és feketék. A fülek fél-hosszúak, kissé  felfelé és oldalt állóak. A nyak alapjánál széles, ráncoktól mentes.  Törzs: a mellkas terjedelmes és mély, a mar vastag feszesen illesztett jól izmolt lapockákkal. A hosszú hát, az ágyék és a medence széles, a farig egyenes. Comb: vastag, gömbölyded és mélyen lehúzódó. Végtagok: az  erős lábak, szabályos állásúak, egérszürke színűek, mint a fej. Gyapjú: fehér, felszőröktől mentes, a bunda fedi a törzset, a homlokot, a mellső lábakat lábtőig, a hátsókat csánkig. A fürt 10-12 cm, finom, tömött, kevésbé zsíros. Nyírósúly átlagosan 2,5-3,5 kg. Testsúly: kosok átlagsúlya:  110-150 kg, anyáké 70-80 kg.
Főbb sajátosságok:
A Vendéen anyajuhok  szaporák, átlagosan 1,75 bárányt adnak anyánként, évente. A bőségesen tejtermelésük  mellett a bárányok 220-230 g/nap gyarapodással növekednek, ivarérésük korai.
Az anyák termékenyülési időszaka hosszú. Az  ellési periódus októbertől júniusig terjed. E fajta mindenek előtt a hústermelő  képességéről híres. Bárányok 30 és 70 napos életkor közötti átlagos gyarapodása 300 g/nap. Jó húsformáival rendkívül keresettek  a vágóállat piacon. A fajta kosai rendszeresen használatosak terminál apaként a  helyi juhfajták bárányai húsformáinak javítására. A kosok kiváló hústermelő képességgel rendelkeznek. Kedvező a-szezonalitási hajlam, jó alkalmazkodó képesség, kiemelkedő hústermelő és anyai tulajdonságok, könnyen kezelhetőség jellemzi. Tisztavérben és keresztezésre egyaránt használatos. Az anyák könnyen ellenek, jó báránynevelők. Nagy nyájban  tartáshoz jól alkalmazkodnak. Jól  alkalmazkodik minden (intenzív,  zárt, abrakos) tartási módhoz. 1000 m tengerszint feletti magasságig ajánlott a tartása. A Vendéen juh szívós, ellenálló, a nagy kiterjedésű, gyenge termőképességű gyepterületeken épp úgy tartható, mint a fűben gazdag területeken. Vendée-ben, hagyományosan a szabadban tartják az év nagy részében. December  és február hónapok között, a bárányozás, majd később a hizlalás idejére, hodályban vagy félig nyitott épületben tartható, májustól szeptemberig a legelőn  is. A bárányok 38-40 kg-os élősúlyban értékesíthetők.
Vendéen tenyészkos
Vendéen tenyészkos
Vendéen tenyészkos
Vendéen tenyészkos
  Created with WebSite X5 evo  

  Készítette: Dr. TOLDI Gyula Ph.D.  
tel. / fax:+36 82 820 579     mobil 1:+36 30 460 32 52      mobil 2:+36 20 565 10 45
mail: charollaisjuhbt@hotmail.com
Vissza a tartalomhoz