Nagy fekete Berry - tenyallatimport

Charollais Juh Bt.
Tartalomhoz ugrás

Nagy fekete Berry

Fajtakínálat / Offre des races > Szamár / Races d'âne
Közép-Franciaországban kialakított szamárfajta. Egyesek szerint Algériából, a gyarmatosítás idején tömegesen importált szamarakkal került be, mások állítják, hogy cigány lókupecek hozták be  a nagy francia vásárokba. A fajtát csak 1994-ben ismerték el hivatalosan. A nagy testméretű szamárcsődör marmagassága 1,35-1,45 m, a kancáé  1,30-1,40 m.  Rövid szőrzete, egységesen fekete vagy sötétbarna pej (a farok is), a has, a lágyék ívéig és a belső comb  világosszürke. A kifejlett  állatok nyári szőrzete nagyon rövid. A fej egyenes, fülei szélesen nyitottak,  nem öblösek, az orrvég szürkés-fehér (ez a szín néha kiterjed az  orrhátra, gyakran vöröses színű átmenettel). A szemeit szürkés-fehér  szőrzet veszi körül, amely vörös is lehet.  Ez a szamár robusztus, nyaka erős, a mellkas  terjedelmes, a hát egyenes, a hátulsó negyed domború, végtagjai erősek. A mai  állomány több mint 60%-a törzskönyvezett. Korábban és napjainkban is a  kisgazdaságok mindennapi feladatainak ellátására használták. Testmérete, fizikai ereje, tanulékonysága és engedelmes természete, szabadidős kocsizásra teszik  alkalmassá, mely tulajdonságai
tenyészcélként  is megfogalmazódnak a fajta tenyésztési programjában. Erős málhahordó állat, így kiváló kísérője lehet a "zöld turizmus" iránt rajongóknak. Mai törzskönyvezett állománya 1000-re  tehető.

Főbb  sajátosságok:
A nagy testméretű, robusztus. Nyaka erős, a mellkas terjedelmes, a hát egyenes, a hátulsó negyed  domború, végtagjai erősek. Testmérete, fizikai ereje, tanulékonysága és engedelmes természete, szabadidős kocsizásra teszik alkalmassá. Erős málhahordó  állat, így kiváló kísérője lehet a "zöld turizmus" iránt rajongóknak.  
Kancák testsúlya =     kg / Csődörök testsúlya  =     kg

Összesítve:
  • Nagy testméretek, erős  testalkat
  • Tanulékonyság és  engedelmesség
  • Szabadidős kocsizásra,  málhahordásra
  • Kisgazdaságok mindennapi  feladatainak ellátására kiválóan alkalmas
Nagy fekete berry szamár
Nagy fekete berry szamár
Nagy fekete berry
Nagy fekete berry szamarak
  Created with WebSite X5 evo  

  Készítette: Dr. TOLDI Gyula Ph.D.  
tel. / fax:+36 82 820 579     mobil 1:+36 30 460 32 52      mobil 2:+36 20 565 10 45
mail: charollaisjuhbt@hotmail.com
Vissza a tartalomhoz