Poitou - tenyallatimport

Charollais Juh Bt.
Tartalomhoz ugrás

Poitou

Fajtakínálat / Offre des races > Szamár / Races d'âne
Franciaország legrégebbi szamárfajtája, mely az ország nyugati régiójában alakult ki. A ló-féléken belül a  szokatlanul hosszú szőrzetével tűnik ki. Törzskönyvét 1884-től vezetik. A nagy testmérete miatt a szamár-összvér és a potevin öszvér kanca  keresztezésében használatos. Ez, a 19. századig virágzó szerep már megszünt. Állománya, 1977-ben mindössze 44 egyedből állt. A mai fajtatiszta állomány  kb. 350 egyed, amelynek 90%-a Franciaországban, 10%-a a Föld többi  részén (Brazília, Németország, Anglia, Belgium, India) található. A Poitou szamár nagy testméretű fajta, melynek a marmagassága 1,40-1,50 m a  csődöröknél, és 1,35-1,45 m a kancáknál. Erős csontozatú, súlya  350-450 kg. A színe egységesen sötétbarna pej, szinte fekete, a szem, orr,  száj körül ezüst szőrzet található. A nyak erős, a mar kissé hangsúlyos, a hát  egyenes és hosszú. Az ágyéka feszes, a far rövid. A has és a comb belső felülete  nagyon világos. A fej hosszú és nagy. A fülek nyitottak, sok hosszú szőrzettel,  amely elérheti a 34 cm-t is.
A Poitou csacsi felismerhető a hosszú, kusza, filcelődésre hajlamos szőrzetéről. Napjainkban málhás, teherhordó állatként és kocsi vontatásra használják.

Főbb  sajátosságok:
Nagy testméretű fajta,  amely hazájában a szamár-öszvér és a potevin öszvér kanca keresztezésében  használatos. A Poitou csacsi felismerhető a hosszú, kusza, filcelődésre hajlamos szőrzetéről. Napjainkban málhás, teherhordó állatként és kocsi vontatására  használják.
Kancák testsúlya =  350 kg / Csődörök testsúlya  = 450 kg

Összesítve:
  • Nagy  testméretek
  • Nagy  testsúly
  • Hosszú, kusza,  filcelődésre hajlamos szőrzet
  • Málhás, teherhordó  állatként és
  • Kocsi vontatásra  használatos
Poitou
Poitou kanca, túloldalán a csikója
Poitou kanca csikójával
Poitou kanca és csikó
  Created with WebSite X5 evo  

  Készítette: Dr. TOLDI Gyula Ph.D.  
tel. / fax:+36 82 820 579     mobil 1:+36 30 460 32 52      mobil 2:+36 20 565 10 45
mail: charollaisjuhbt@hotmail.com
Vissza a tartalomhoz