Búr - tenyallatimport

Charollais Juh Bt.
Tartalomhoz ugrás

Búr

Fajtakínálat / Offre des races > Kecske / Races caprines
A búr kecskét Dél-Afrikában alakították ki hústermelésre az 1900-as évek elején. Valószínűleg a hottentották az őshonos kecskéiből a búrok tenyésztették ki. Eredményesen legeltethető együtt szarvasmarhával és juhokkal. A búr kecske gyors növekedésű és kiváló minőségű vágott testet adó, így az egyik legnépszerűbb húshasznosítású kecskefajta a Földünkön. Betegségekkel szembeni ellenálló képessége kiváló, jól alkalmazkodik a forró, száraz félsivatagos körülményekhez is. Csapadékosabb klímán hajlamos a sántaságra. Kültakarója általában fehér, a nyak, a fej és a fülek  barna színűek, a fülek hosszúak, lelógóak. Nyugodt vérmérsékletű, kedvező szaporaságú (200%), kiváló anyai készségekkel jellemezhető. Napi tejtermelése 1,3-1,8 liter. A fajta szezonon kívül is ellethető, az ivarérettség 5 hónapos korban várható. A kifejlett bak súlya 110-135 kg , az anyák 60-90 kg súlyúak, a gidák már 9-10 kg között kiváló húsformákat mutatnak. 15-36 kg-os súlyban érettek a vágásra.
A csontozat vastag, erős. A vágási-% 50-57. Hazánkban több tenyészetben is tartanak búr kecskét.

Főbb sajátosságok:
Vágógida–előállítás kiváló apai partnere. Ikerellő, sűrítve is ellethető. Betegségekkel szemben ellenálló, jól alkalmazkodik a melegebb klímához. Csapadékosabb klímán hajlamos a sántaságra. A 90 napos gidák kiváló vágóárút adnak 36 kg körüli súlyban. Vágási-%-a 50-57.
Anyák testsúlya: 60-90 kg / Bakok testsúlya: 110-135 kg
Öszesítve:
  • Kiváló húsformák és vágási-%
  • Forró, félsivatagos klímához jól alkalmazkodik
  • Kiváló gyarapodás választás előtt és után is
  • Kiváló szaporaság, kedvező anyai tulajdonságok
  • 90 naposan, 36 kg-os súlyban, vágásra kész
  • Csapadékos klímán sántaságra hajlamos
Búr bak
Búr bak
búr anya gidáival
Búr anya gidáival
  Created with WebSite X5 evo  

  Készítette: Dr. TOLDI Gyula Ph.D.  
tel. / fax:+36 82 820 579     mobil 1:+36 30 460 32 52      mobil 2:+36 20 565 10 45
mail: charollaisjuhbt@hotmail.com
Vissza a tartalomhoz