Ouessant - tenyallatimport

Charollais Juh Bt.
Tartalomhoz ugrás

Ouessant

Fajtakínálat / Offre des races > Juh / Races ovines
Az Ouessant, a Földünk legkisebb testméretű, ősi juhfajtája, fejlett szarvakkal, rövidebb farokkal. Már az 1750-es francia dokumentumok említést tesznek e juhok jelenlétéről Ouessant szigetén, Bretagne-ban, az Arrée hegységben. A korábban itt kialakult juhállomány fokozatosan eltűnt a XX. században, más breton fajtákkal való keresztezés következtében. 1911-ben az Encyclopoedia Britannica említi, hogy Ouessant szigetén kistestű, fekete juhok legelnek. Ekkorra tehető, hogy a fajta elnyerte a végleges nevét, mint Ouessant juh. 1976-tól a fajta megörzését egy szenvedélyes tenyésztőcsoport vezette, amelyet Paul Abbé irányított. Ezeket az állatokat, amelyeket a kontinensen házi barátként tartanak egyes családok, a lelkes tenyésztők összegyűjtötték és megalapították az „Ouessant juh tenyésztők csoportját” (GEMO). A vezetésük alatt, 1977 és 2007 között a létszámuk 486-ról több ezerre növekedett. A fajta napjainkra már nem veszélyeztetett.
Fajta standard:
E juhok egyenes háttal, mély mellkassal, széles medencével és marral rendelkeznek. A végtagjai finomak, amelyek sötét körmökben végződnek. A gyapjú főként fekete, de vannak barna vagy fehér színű egyedek is, a bőrük fekete.
A gyapjú fedi a homlokot és a pofa egy részét. A bunda félig zárt, a fürtök hosszúak. A gyapjú közepesen finom. A fej finom és szabályos, az orrhát egyenes. Kicsi, finom füle oldalt, kissé felálló. A kosok fejlett, csigás szarvakat növesztenek, amelyek részben eltakarják a fülüket. Ouessant, a Földünk legkisebb juhfajtája, így az anyák marmagassága 40-46 cm a kosoké 42-49 cm, az anyák 11-16 kg súlyúak, a kosok 13-20 kg-ot nyomnak.
Tulajdonságok:
Kis testmérete okán nem termelékeny és a tartás kevésbé nyereséges. Fekete, mogyoró és fehér színben tenyésztett, kedvtelésből tartott "hobby" juh. Nem szapora mivel csak egy bárányt ad ellésenként. Napjainkban, a kis testmérete és különösen az ellenálló képessége teszi e juhot a zöld gyepek gazdaságos, négylábú „fűnyírójává”. Mint általában más juhfajták esetében, nem ajánlott az egyedül tartása. A juhok elpusztulhatnak neuraszthéniában, ha kevesebben vannak háromnál. Mivel valóságos „fűnyírógép”, ezért az Ouessant juhot előszeretettel tartják hatékony gyomirtónak, különösen hasznos a meredek lejtőkön. Három felnőtt juh elegendő 2500 m2 terület gyomtalanítására. Az Ouessant juhok a Föld legkisebb testméretű, ökológiai fűnyírói.
Ouessant kos
Ouessant tenyészkos
Ouessant anyajuh bárányával
Ouessant anyajuh bárányával, éves bundában
  Created with WebSite X5 evo  

  Készítette: Dr. TOLDI Gyula Ph.D.  
tel. / fax:+36 82 820 579     mobil 1:+36 30 460 32 52      mobil 2:+36 20 565 10 45
mail: charollaisjuhbt@hotmail.com
Vissza a tartalomhoz