Toggenburgi - tenyallatimport

Charollais Juh Bt.
Tartalomhoz ugrás

Toggenburgi

Fajtakínálat / Offre des races > Kecske / Races caprines
A legősibb  tejelő fajtát az 1600-as évektől kezdve, első kecskefajtaként tenyésztették  ki Svájcban, Saint-Gallen kantonban, a Toggenbourg-völgyben. A svájci  kecskeállomány 17%-át képezi. Svájc középső régiójában a legelterjedtebb. A szánentáli fajtától kisebb, közepes testméretű, de jobb minőségű tejet adó  fajta. A hűvösebb klímát kedvelő, nagyon ellenálló, hegyi fajta. A brit változat  nagyobb testméretű és testsúlyú.  A világos-sárgától az egérszürkén át  sötét csokoládé színig változhat a kültakaró színe. Sajátos jegyei a következők:  a fülek fehérek, a fej középvonalában látható sötét fedőszőrt két oldalt fehér  szőrzet határolja a szemek fölött kiindulva az ajkakig, a lábvégek és a  farok-tükör is fehér. A szőrzet hosszú a háton és a combokon. A holland változat teljes egészében rövid szőrű. Gyakran található a nyak két oldalán  bőrfüggelék. Általában mindkét ivar suta.
A tej zsírszázaléka 3,7; a fehérje-% 2,7.  A laktáció átlagos hossza 257 nap. Átlagos napi tejtermelése 3,61 kg. Több európai országban tenyésztik, így pl. Angliában 1884 óta.  

Főbb sajátosságok:
Hűvösebb klímát kedvelő fajta. Genetikailag nagyon stabil, a szánentálitól kisebb termetű és súlyú. Tejtermelése is elmarad a szánentáliétól, de a tej összetétele kedvezőbb attól. A világos-sárgától az egérszürkén át sötét csokoládé színig változhat a kültakaró színe.
Anyák testsúlya: 45-50 kg / Bakok testsúlya: 60-65 kg.
Összesítve:
  • Legősibb európai tejelő kecskefajta
  • Hűvösebb klímát kedveli
  • Szánentálitól kisebb testméret és testsúly
  • Kedvező tejösszetétel
Toggenburgi bak
Toggenburgi bak
Toggenburgi
Toggenburgi anyakecskék
  Created with WebSite X5 evo  

  Készítette: Dr. TOLDI Gyula Ph.D.  
tel. / fax:+36 82 820 579     mobil 1:+36 30 460 32 52      mobil 2:+36 20 565 10 45
mail: charollaisjuhbt@hotmail.com
Vissza a tartalomhoz