Bretonne - tenyallatimport

Charollais Juh Bt.
Tartalomhoz ugrás

Bretonne

Fajtakínálat / Offre des races > Hidegvérű ló / Races de cheval de trait
A Breton  lónak több altípusa ismert. A Corlay ló volt a legkisebb, nyergesnek és könnyű  igásnak kialakítva. Létezik egy postakocsi vontatásra, könnyebb mezei munkára használatos, kisebb súlyú, igavonó változata is. Itt csak a Berton nehéz igás  változatát ismertetjük. Vegyes eredetű , feltehetően a kelták hátaslovának a leszármazottja. A keresztes hadjáratok idején keleti vér került a fajtába, melynek hatása ma is látható az orrhát lapos alakulásán. Más nehéz testű  fajtával (Ardennais, Boulonnais, Percheron) is keresztezték, a 19.  sz.-ban főleg az angol norfolki kocsilóval. Hátas- kocsi-, és  ekét vontató lóként, vágóállatként és végül szabadidő és versenylóként is használták. Szőrzete vörössárga vagy gesztenyeszínű. A fej rövid és szögletes, az orrhát egyenes vagy lapos, homloka széles. A fülek kicsinyek, rendkívül  mobilak. A nyak rövid és nagyon jól izmolt, a váll és a hátsó negyed tömeges, erőteljes. A test zömök, nagy teljesítményre képes, a hát rövid, a mellkas  nagyon széles, a far nagyon domború és jól izmolt. Marmagassága 158 cm, testsúlya 800 kg körüli. Erős, szívós és szorgalmas, nem igényes vagy  szeszélyes.
Népszerű fajta, főleg ahol a napi átlagos hőmérséklet melegebb, így  Spanyolországban, Olaszországban, Észak-Afrikában, Dél-Amerikában,  Braziliában, sőt még Japánban is, általában elmondható, hogy jól alkalmazkodik  minden éghajlathoz.
Főbb  sajátosságok:
Hátaslóként, ekét  vontató- és kocsi-lóként, vágóállatként és végül szabadidő és versenylóként egyaránt megfelelt történetének minden időszakában az elvárásoknak. Erős, szívós és szorgalmas, nem igényes vagy szeszélyes, olyan,  mint egy jó „munkatárs”. Karaktere nagyon megnyerő a képességek széles  skálájával.
Kancák testsúlya ≤  800 kg / Mének testsúlya  ≥    800 kg
Összesítve:
  • Nagyon jól izmolt,  tömeges, erőteljes
  • Jól alkalmazkodik minden  éghajlathoz
  • A meleg éghajlatot jól  tűri
  • Erős, szívós és  szorgalmas
  • Nem igényes vagy  szeszélyes
  • Több haszonvételnek is  megfelel
Breton
Percheron mén
Breton
Percheron kancák legelőn
  Created with WebSite X5 evo  

  Készítette: Dr. TOLDI Gyula Ph.D.  
tel. / fax:+36 82 820 579     mobil 1:+36 30 460 32 52      mobil 2:+36 20 565 10 45
mail: charollaisjuhbt@hotmail.com
Vissza a tartalomhoz