Belga igavonó - tenyallatimport

Charollais Juh Bt.
Tartalomhoz ugrás

Belga igavonó

Fajtakínálat / Offre des races > Hidegvérű ló / Races de cheval de trait
A belga  igavonó, más néven Brabant vagy Brabançon, egy Belgiumban kialakított igavonó fajta, amely 1886-ban alakult ki több fajta:  a Brabançon  (legnehezebb), a Condroz (átlagos testsúlyú) és a belga Ardennais  (legkönnyebb) egyesítésével. Több országba exportálták, így Németországba, Olaszországba, Oroszországba, Franciaországba és az USA-ba,  ahol a Belga igavonóval alakították a Belgian fajtát. Amikor postakocsikat  használtak, energikus és erős lovakra volt szükség a hosszú utazáshoz, a nehéz  csomagokkal terhelt kocsik vontatásához. 1835-ben, a vasút térhódításával a  fajta veszélybe került. A postakocsik eltüntek és több száz kiváló lovat vittek  a piacra. A Belga Igavonó Ló Nemzeti Társaság 1886-ban jött  létre Brüsszelben. 1919. január 13-án az Egyesület végső nevét Belga  Igavonó Ló Királyi Társaság elnevezéssel határozták meg. A hazai tenyésztők  rivalizáltak egymással, hogy koránérő, rövid, mély, zömök, duplafarú, elegáns,  jól izmolt, átlagosan 1,65 m és 1,70 m magasságú lovat állítsanak elő.
A mai napig a Szövetség mintegy 1250 tagot számlál, amelynek egyik fele aktív tenyésztő, másik fele mint amatőr érdeklődik a belga igásló iránt.

Főbb  sajátosságok:
Koránérő, rövid, mély,  zömök, elegáns, duplafarú, jól izmolt, energikus és erős ló, amely a hosszú  utakon könnyedén boldogul a nehéz csomagokkal terhelt kocsival. Több alapszínben tenyésztik; barna/pej; fekete; vörössárga; sárgaderes; almásderes; deres; szürke.
Kancák testsúlya =        kg / Mének testsúlya  =       kg

Összesítve:
  • Erős, kiválóan izmolt,  nehéz igásló
  • Szelíd,  tanulékony
  • Sokoldalú  használat
  • Nagy kifejlettkori  testsúly
  • Kiváló hústermelő
Belga igavonó
Belga igavonó ló munkában
Belga igavonó
Belga igavonó kancák kiállításon
  Created with WebSite X5 evo  

  Készítette: Dr. TOLDI Gyula Ph.D.  
tel. / fax:+36 82 820 579     mobil 1:+36 30 460 32 52      mobil 2:+36 20 565 10 45
mail: charollaisjuhbt@hotmail.com
Vissza a tartalomhoz